Meyve Suyu Tesisi Kurulumu Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler?

Meyve Suyu Tesisi Kurulumu Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler?

Meyve Suyu Tesisi Kurulumu Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Binlerce yıldır insanlar meyvelerin sularını gıda olarak tüketmektedirler ancak sanayileşen dünya ile meyve suyu işletmeciliği büyük bir ticaret alanı haline gelmiştir. Ülkemiz ise meyve suyu tesisi kurmak için çok uygun bir yerdir. Pek çok endemik meyvenin yanı sıra dört mevsimin yaşanmasından dolayı pek çok meyve rahatlıkla üretilmektedir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye, meyve suyu ihracatında önde gelen ülkelerden biri durumundadır.

Meyve Suyu Tesisi Kurmak İçin Gerekenler

Meyve suyu tesisi kuracak kişilerin ilk olarak tesis ile fabrikada işlenecek gıdaların uzaklığını ve nakliye masraflarını düşünmeleri gerekir.  Bu açıdan kolay ulaşılabilir bir yerde meyve suyu tesisi kurmak gerekmektedir. İşlenecek meyve ve diğer değişkenler hesaplanarak bir maliyet hesabı yapılması gerekmektedir.

Meyve Suyu Tesisi Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yatırımcılar ilk olarak tesisi kurmak istedikleri yer ile ilgili olarak bir fizibilite çalışması yapılmalıdır. Bu çalışma sonucunda uygun bir yerde meyve suyu tesisi için gerekli alan temin edilmelidir. Gerekli yatırımlar yapıldıktan ve tesis kurulduktan sonra ise üretim için ilk basamak olan Sağlık Bakanlığı standartları denetiminin olumlu geçmesi gerekmektedir. Bu açıdan üretim yerlerinin son derece hijyenik ve temiz olması gerekir. Bunun yanı sıra çalışanlarında aynı hijyen kuralları çerçevesinde hareket etmeleri gerekmektedir.

Meyve Suyu Tesisi Kurulması İçin Ne Kadar Yatırım Gerekir?

Bu tutar, kurulacak tesisin büyüklüğüne ve nerede kurulacağına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca kurulacak tesiste kullanılacak makinelerin son teknoloji olup olmadığına göre ve tesisin giderlerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra markanın tanıtılması için gerekli reklam ve pazarlama giderlerinin çalışan işçi maaşlarının belirlenmesi gerekir. Üretim kısmında ise meyve suyu üretmek için ne kadar meyve konsantresi kullanılacağı ve diğer teknik durumlara karar verilmelidir. Tüm bu gider kalemleri fiziki yatırım yapılmadan önce analiz edilmeli ve üretimden kar edilip edilmeyeceği görülmelidir.