Paslanmaz Çelik Kullanımı Gıda Sektöründe Neden Bu Kadar Önemlidir?

Paslanmaz Çelik Kullanımı Gıda Sektöründe Neden Bu Kadar Önemlidir?

Paslanmaz Çelik Kullanımı Gıda Sektöründe Neden Bu Kadar Önemlidir?

Antik çağlardan beri demiri ustalıkla kullanan insanlık, gelişen teknolojinin yardımı ile 1910’lu yıllarda paslanmaz çelik üretimine başlamıştır. Pek çok açıdan milat olan bu buluştan sonra paslanmaz çelik hayatın her alanına dahil olmuştur. Gıda sektörü paslanmaz çeliğin büyük ölçüde kullanıldığı ve kullanılması gerektiği bir iş koludur. Bu açıdan bakıldığında uluslararası anlaşmalar ışığında gıda sektöründe bazı aşamalarda paslanmaz çelik kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu anlaşmaların haricinde ürettiği malların satış sürecine kadar bozulmadan ve bakteri olmayan bir ortamda kalması istenmektedir.

HAACP Standardı Nedir?

1959 yılında hayata geçen HAACP standardı yiyeceklerin ve gıdaların güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Standardın amacı ise özellikle gıda işlenilen yerlerde oluşabilecek ve insanlar için tehlike oluşturabilecek hususların ortadan kaldırılmasıdır. Gıda tesislerinde oluşabilecek, insan topluluklarını etkileyebilecek olan zehirlenme ve diğer türde olumsuzlukların önüne geçmek gereklidir. Bunun için ise en etkili yolun paslanmaz çelik olduğu kabul edilmektedir.

Gıda Sektöründe Paslanmaz Çeliğin Faydaları

Anti bakteriyel yapısı sebebiyle gıda tesislerinde kullanılması hayati bir öneme sahip olan paslanmaz çelik kullanım alanını gıda üretim makinelerinin dışına taşımaktadır. Üretim aşamasının yanı sıra depolama ve taşıma gibi pek çok alanda üreticilerin ilk tercihi paslanmaz çelik olmakta. Gıda üretim tesislerinin pek çok aşamasında kullanılan paslanmaz çelik ürün çeşitliliği açısından üreticiyi rahatlatmaktadır. Örneğin bir işletmenin tüm boruları ve tüm depolama alanları için paslanmaz çelik kullanılabilmektedir. Ancak paslanmaz çeliğin tercih edilmesinin en büyük nedeni anti bakteriyel ortamı kolay ve uygun bir şekilde sağlayabilme yeteneğidir.

Paslanmaz Çelik Fiyatları

Paslanmaz çelik fiyatları pek çok değişkene bağlı olarak sürekli değişmektedir. Bu açıdan bakıldığında alınacak olan paslanmaz çeliğin dayanıklı bir formda olmasına özen gösterilmelidir. Son dönemde üreticiler dayanıklılıktan ödün vererek piyasaya ucuz çelik sürmektedirler. Fiyatı etkileyen bir diğer unsur ise malzemenin boyut, uzunluk ve şeklidir. Üretim aşamasında farklı işlemler gören ince veya kalın çelikler satış aşamasında farklı ücretlendirmeye tabii tutulmaktadır.