Filtreleme Hiç Bu Kadar Sağlıklı Olmamıştı

Filtreleme Hiç Bu Kadar Sağlıklı Olmamıştı

Filtreleme Hiç Bu Kadar Sağlıklı Olmamıştı

Membranlar ; Günümüzün en büyük sorunlarından biri temiz ve sağlıklı besinlere ulaşmaktır. Bu çerçevede sıvı arıtım teknikleri gün geçtikçe çoğalmakta ve gelişmektedir. Suyu içerisindeki zararlı ve katı maddelerden ayıran membranlar son dönemde büyük rağbet görmektedir. Su arıtmasının haricinde, süt ve peynir yapımında sütten büyük protein moleküllerinin konsantre edilmesi için ultrafiltrasyon işleminde kullanılmaktadır. Membranlar diğer arıtma aletlerine göre daha az kimyasal kullanarak, çok az enerji tüketerek temiz su ve gıdayı kullanıcısına sunmaktadır. Ayrıca yapısını oluşturan minik gözenekler sayesinde sıvı (süt, su) molekülleri haricinde herhangi bir katı veya organik molekülün geçmesine izin vermez. Bu sayede kullanıcısına başarıyla temiz su sağlar.

 

Membranların Özellikleri Nelerdir?

Membran çok küçük gözeneklere sahip sentetik plastik bir malzemedir. Kullanılacak işe göre farklı gözenek büyüklüklerine sahip modelleri bulunur. Membranlar işletme kolaylığı, maliyet ve güvenilirlik açısından pek çok işletmenin arıtma tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Membranlar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
  • İçme suyu
  • Evsel ve endüstriyel atıkların arıtılması
  • İlaç sanayi
  • Saf su elde edilmesi
  • Gıda sanayi, teknoloji ve daha birçok alanda arıtma ve saflaştırma işlemlerinde kullanılmaktadır.

 

Gıda Sektöründe Membranlar Ve Faydaları

Membranlar gıda sektöründe uygulama alanı bulmaya 1960’lı yılların 2. yarısında başlamıştır. Üretici ve tüketiciye sağlıklı oluşunun yanında şaşırtıcı pek çok fayda da sağlamaktadır. Bu faydaları 3 ayrı grup halinde sınıflandırabiliriz:

  • Membranlar gıda sektöründe aynı işi yapmayı sağlayan ancak çok büyük iş gücü ve enerji isteyen makinelerin yaptığı işi basit şekilde yapar. Bu sayede hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf etmeyi sağlamaktadırlar. Ayrıca gıdanın işlenmesi için kullanılan pek çok etken kullanılmayarak daha doğal bir tat yakalanmaktadır.
  • Gıdaların işlenmesi sırasında farklı sıcaklıklara maruz kalan besinler, besin değerlerini yitirmektedir. Buna karşın membranlar işlemi oda sıcaklığında gerçekleştirmekte ve bu sayede işlenen gıdanın besin değeri korunmaktadır.
  • Yapılacak işi sadeleştirerek pek çok makinenin yerine geçen membranlar büyük bir enerji tasarrufu sağlamaktadırlar. Gıda endüstrisinde ilk olarak sıvı madde buharlaştırılmakta ve bu işlem için büyük miktarda ısı ve enerji gerekmektedir. Membran teknolojisinde ise buharlaştırma işlemine ihtiyaç duyulmamaktadır.