Gemak Homojenizatör Nedir?

Gemak Homojenizatör Nedir?

Gemak Homojenizatör

Homojenizatör olarak isimlendirilen terim, emülsiyon halinin bozulmadan uzun ömürlü kalabilmesi amaçlanarak kullanım sağlanmaktadır. Bu işlem sütte yer alan emülsiyon halindeki yağ taneciklerini daha küçük parçalara bölmeye yarar. Böylece globüllerin sütün üst kısmına çıkmaları ve burada kümeler halinde kaymak tabakası oluşturması önlenmektedir. Bu sistem yağ globüllerinin çok minik çapta parçalara bölünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda işlemin süreçleri homojenizatör ya da homojenizasyon kafası başlığı kısmında meydana gelir. İsminden de anlaşılacağı gibi eşit olarak dağılım işlemi sağlayan bir sistemdir.

Homojenizasyon Yöntemleri Nelerdir?

Bu işlem tam ya da kısmi olarak iki yöntem kullanılarak yerine getirilir. Homojenizasyon yöntemleri nelerdir? Sorusunu tam olarak açmak gerekirse, bu işlemler şu şekilde sıralanabilir:
  • Tam homojenizasyon: Sütün hepsi homojenizatörden geçerek meydana gelen bir işlemdir. Bu yöntem sayesinde başarılı bir şekilde homojenizasyon işlemi yapılmaktadır. Fakat işlemin yerine getirilmesi için ise enerji gerekliliği ve zaman gibi durumlara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Kısmi homojenizasyon: Bu işlem krema sütten yüzdeler ile ayrılarak yerine getirilir. Ayrılan bileşenler ise yağ ve krema içermektedir. Ayrılmış olan krema tekrardan yağsız olan süt ile karıştırılarak yüzdeler ile yağ içeren karışım meydana getirilir. Bu karışım ise homojenize edilerek, yağsız sütle karıştırıldıktan sonra ürün çeşitlerine göre yağ oranında ayarlama işlemi sağlanır.

Homojenizatörlerin Yararları Nelerdir?

Bu sistemin gıda alanındaki maddelerde uygulanması büyük bir oranda fayda sağlamaktadır. Genel anlamda sistemin Homojenizatör yararları ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Süt yağının bütün kitlede eşit olarak dağılımının sağlanmasına yardımcı olur.
  • Sütteki lezzeti iki katı fazlalaştırır.
  • Sütün viskozitesinde kısmi olarak artış sağlamaktadır.
  • Sütün ışığı yansıtma yöntemlerinin değişmesi durumunda süt daha da beyaz görünür.
  • Kısacası sütün kalitesini artırarak lezzetli tatlar ortaya çıkarır.
Bu işlem gerçekleşirken, etkileyen faktörler de bir hayli fazladır. Yani homojenizasyon yapılırken 65-70 derece ideal olduğu için bu şekilde sıcaklık ayarlanır. Basınç işlemi ise pastörize süt için farklı derceler de olabilmektedir. Pastörize sütler için 50-70 derece ayarlaması sağlanmaktadır. Aynı zamanda kg ayarı da 150-200 değerinde ayarlanmıştır. Bu durumlar yapılan işlemleri etkilemektedir.