Kaliteli Isı Transferinde Tercih Edilmesi Gereken Eşanjör Nedir?

Kaliteli Isı Transferinde Tercih Edilmesi Gereken Eşanjör Nedir?

Isı Transferinde Mutlaka Tercih Etmeniz Gereken Eşanjör Nedir?

Eşanjör sıcak ve soğuk akışkanların birbirine bitişik boru veya plakalar içinde gezdirilerek ısıl dengenin yakalanmasını sağlayan araçtır. Pek çok farklı tipte ısı eşanjörü vardır ancak en yaygın olarak kullanım alanı bulanı plakalı eşanjördür.Plakalı esanjörler, 1920’li yıllardan beri hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Eşanjör yapımında dış duvarlar ısı iletmeyen maddeden yapılırken, iç duvarlar temas halinde bulundukları için olabildiğince ince maddeden yapılmalıdır. Bu sayede ısı geçişi üst seviyede tutulur ancak sıvılar karışmaz. Eşanjör sıvılar arasında ısı geçişini sağlamanın yanı sıra, bir tarafta sıvı kullanılırken diğer plakada gaz da kullanılabilir.

Plakalı Eşanjör Nasıl Çalışır?

Temel olarak belirli sayıda plakanın hareketli veya sabit bir gövdeye monte edilmesi ile eşanjör oluşmaktadır. Plakalar şekil olarak birbirine temas etmeyecek mesafede yapılmalıdır. Isı değiştirici gövde üzerinde yer alan bağlantıları terk ederek yönlendirme sağlayan 2 farklı kanal oluşturur. Isı değiştiricide geçiş sayılarının artırılması ve akışta yön değiştirmenin sağlanması, eşanjörün temel çalışma prensibidir. Yapılan ısı iletim işinden yüksek oranda fayda sağlanması için istenilen basınç kaybına göre farklı desenlerdeki plakalar karışık şekillerde dizilebilir.

Gıda Sektöründe Eşanjör Kullanımı

Gıda maddelerine temas edecek olan eşanjörler hijyen şartlarına uygun olarak paslanmaz çelikten üretilir. Gıda sektöründe pek çok farklı çeşitte eşanjör kullanılmaktadır. Ancak genel olarak süt ve süt mamullerinin pastörizasyonu için tercih edilmektedir. Pastörizasyon aşamasında süt hızlı bir şekilde ısıtılır. Ardından hızlı bir şekilde soğutularak içindeki zararlı bakteriler öldürülür ve bu şekilde sütün raf ömrü uzamış olur. Beyaz peynir, kaşar peyniri, ayran ve tereyağı, vb. süt ürünlerinin gibi pastörizasyonu için de plakalı eşanjör kullanılmaktadır.

Eşanjör Kullanımının Faydaları

Pastörizasyon sırasında plakalı eşanjör kullanılmasının üreticiler için en büyük avantajı yüksek rejenerasyon değerlerine ulaşmasıdır. Ayrıca enerji tasarrufu sağlayan bu sistem, üreticiye büyük ölçüde zaman kazandırmaktadır. Eşanjör sayesinde işlem çok kısa sürede ve düşük maliyetle tamamlanmış olur. İşletmelerinde kimyasal karışımlar yapan kimseler için de uygun paslanmaz ve özel maddeden üretilmiş eşanjörler de bulunmaktadır. Bu sayede eşanjörler, farklı ihtiyaçlara başarıyla cevap vermektedir.