Konsantre Etmenin En Ekonomik ve Güvenli Yolu Evaporasyon Nedir?

Konsantre Etmenin En Ekonomik ve Güvenli Yolu Evaporasyon Nedir?

Konsantre Etmenin Ekonomik ve Güvenli Yolu Evaporasyon Nedir?

Evaporasyon basitçe buharlaştırma yöntemi ile sıvının istenilen oranda konsantre edilmesi işlemidir. Meyve suyu, marmelat, reçel süt ve süt ürünleri üretiminde sıklıkla kullanılmakta olan bu yöntem, evaporatörmakinası tarafından gerçekleştirilir. Isının uygulanması ile sıvıdan bir kısım buharlaştırılır. Bu sırada işlemin yapıldığı çözelti daha derişik hale gelmektedir. Doğal evaporasyon günümüzde tuz elde edilmesinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Evaporasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Evaporatörişlemi gerçekleştirirken farklı sıvılara farklı uygulamalarda bulunur. Yüksek, orta ve düşük sıcaklık seçenekleri ile ısıya duyarlı ürünlerinizde de güvenle uygulanabilir. Örneğin süt ile meyve suyu yoğunlaştırılma işleminde evaporasyon işlemi gerçekleştirilirken farklı sıcaklıklar uygulanmaktadır. Sıcaklık altında bozulmaya uğrayabilecek kimyasal maddelerin evaporasyon işleminde ise farklı bir teknik uygulanır.

 

Evaporasyon İşlemi Avantajları Nelerdir?

  • Enerji tasarrufu sağlamaktadır.
  • Uygulandığı ürünün kalitesinde artış gözlemlenir.
  • Bazı ürünlerin raf ömrünün uzamasında, güvenle depolanmasında oldukça etkilidir.
  • Evaporasyon işlemi sonucunda başarıyla gerçekleştirilen konstantre işlemi gıda sektöründe birçok alanda ihtiyaca cevap vermektedir.
  • Kış mevsiminde sıklıkla tercih edilen kısmi dondurma işlemi evaporatörile kolayca gerçekleştirilir.
  • Ambalajlama, paketleme, ürünü işleme gibi konularda cep dostudur. Tüm bu işlerin maliyetinde ciddi bir tasarruf sağlamaktadır.

Evaporatör Çeşitleri Nelerdir?

Evaporatörlerin birçok endüstride geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Çeşitli evaporasyon işlemine özgülenen evaporatörcihazları bu doğrultuda farklı özelliklere de sahiptir:

  • En ekonomik olan evaporatörçeşidi doğal sirkülasyonlu atmosfere açık kazanlardır.  
  • Tek etkili evaporatörler tek geçişte buharlaştırma yönteminde kullanılır.
  • Çok etkili evaporatörler farklı ünitelerin bir araya gelmesi ile oluşurlar.
  • Borulu evaporatörler gıda endüstrisinde en çok tercih edilen evaporatör çeşididir. Yüksek sıcaklık altında uzun süre bekletilerek uygulanan bu evaporasyon işlemi, genelde salça yapımında yaygındır.
  • Plakalı evaporatörlerde, buhar ve ürünler farklı plakalarda pompa yardımı ile sirküle edilerek evaporasyon gerçekleştirilir.
  • Vakum evaporatörlerde yüksek ısı karşısında bozulmaya uğrayabilecek ürünler güvenle işlenirler.
  • Kondensörler, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir diğer cihazdır. Buharlaştırılan sıvıyı yoğuşturma işleminde kullanılmaktadır.
  • Deodorizatörler ise ürünün kalitesinde azalmaya sebep olan koku ve benzer etkilerin ürün üzerinden kaldırılması işleminde kullanılır.